Menu

Januari 2015

Januari 2015

Het doet ons plezier u onze eerste nieuwsbericht van 2015 te plaatsen waarin zowel een aantal belangrijke updates rondom koudemiddelen staan maar ook informatie over EPBD en projecten.

 • Uitfasering R22.
 • Nieuwe F-gassen verordening raakt ook andere koudemiddelen.
 • Frequentie lekcontroles op basis van CO2 equivalent.
 • EPBD energie controle: APK voor gebouwen.
 • “De Rotterdamse haven wordt groen”.
 • Activin investeert in nieuwe generatie VRV – IV Daikin warmte-terug-win-systeem.
 • In contact met uw installatie.

Koudemiddelen update

Uitfasering R-22

uitfasering-r22-unitherm-planNa 2014 is R22 niet meer verkrijgbaar. In de voorbije jaren is de koeltechnische industrie actief geweest met het uitfaseren van CFK en HCFK koudemiddelen die een gevaar waren voor de ozonlaag. Met de definitieve uitfasering van R22 per eind 2014 komt er een einde aan het tijdperk van chemische chloorhoudende koudemiddelen. Voor eigenaren van koelsystemen die nog gebruik maken van R22 adviseert Unitherm om op korte termijn samen met ons een plan te maken voor vervanging.

Nieuwe F-gassen verordening raakt ook andere koudemiddelen

f-gassen-verorderingDe generatie HFK koudemiddelen die als vervanging dienen hebben geen invloed meer op de ozonlaag en inmiddels zijn de eerste tekenen van voorzichtig herstel al zichtbaar. Deze HFK koudemiddelen dragen wel in sterke mate bij aan het broeikaseffect.

Ter beperking van het broeikaseffect zal vanaf 1 januari 2015 een aantal nieuwe maatregelen geïntroduceerd gaan worden. De nieuwe F-gassenverordening houdt in dat er gedurende de komende jaren steeds meer restricties zullen gelden rondom het gebruik van bepaalde type koudemiddelen. Met name de koudemiddelen met een GWP getal boven de 2500 worden het meest gesanctioneerd. In onze nieuwsbrief van 2015 besteden we hier meer aandacht aan.

Frequentie lekcontroles op basis van CO2 equivalent

frequentie-lekcontroles-co2De frequentie van de lekcontroles wordt per 1 januari 2015 niet meer bepaald door de koudemiddelinhoud in kilogram, maar door de inhoud in CO2 equivalenten. Dit CO2 equivalent is voor elk koudemiddel anders.

De nieuwe frequentie van lekcontrole wordt straks:

 • 5-50 ton CO2 equivalent : 1 keer per 12 maanden (was 3-30 kg koudemiddel)
 • 50-500 ton CO2 equivalent : 1 keer per 6 maanden (was 30-300 kg koudemiddel)
 • >500 ton CO2 equivalent : 1 keer per 3 maanden, automatische lekdetectie verplicht (was >300 kg koudemiddel)

Is een installaties voorzien van een lekdetectiesysteem? Dan kan deze frequentie worden gehalveerd. Het lekdetectiesysteem moet wel elke 12 maanden worden gecontroleerd op goed functioneren. Unitherm zal haar abonnement (contract) klanten adviseren indien de nieuwe regelgeving een wijziging in de frequentie van de inspecties impliceert.

EPBD energie controle: APK voor gebouwen

De Nederlandse regering is wat laat begonnen met het doorzetten van de Europese regelgeving die ervoor moet zorgen dat ieder gebouw met airconditioning systemen vanaf 12 kW totaal geïnstalleerd vermogen, moet worden gekeurd. Inmiddels is de wettelijke keuringsplicht wel van toepassing.

De verschillende klassen zijn in onderstaande schema verwoord, klik op de button om te zien welke deadlines van toepassing zijn.

epbd-energie-controle

 

dhg-opticool-koelinstallaties-mileuvriendelijk

“De Rotterdamse haven wordt groen”

DHG is met haar huurder Opticool overeen gekomen om de koelinstallaties te vervangen voor een milieuvriendelijke alternatief.

Naast een milieuvriendelijke installatie waren de belangrijkste wensen:

 • Energiezuinig.
 • Geschikt om te koelen tot -2°C voor het bewaren van o.a. appelen, peren en druiven.
 • Optimale luchtcirculatie voor een gelijkmatige verdeling tussen alle stellingen.
 • Moderne besturing middels PLC’s.

In december 2014 kreeg Unitherm van DHG de opdracht voor de levering van een nieuwe installatie op basis van natuurlijke koudemiddelen.

Traditioneel werd voor de opwekking van koude veelal gebruik gemaakt van synthetische koudemiddelen waarvan we inmiddels weten dat deze een grote invloed hebben op het broeikaseffect. Het nieuwe koelsysteem zal komen te bestaan uit een ammoniak koudecentrale opgesteld buiten het koelhuis. Deze koudecentrale zorgt voor de koeling van CO2 (kooldioxide) waarmee de koelcellen op temperatuur gehouden worden. Zowel ammoniak als CO2 zijn natuurlijke koudemiddelen die een bijna verwaarloosbaar broeikaseffect van 0 resp. 1 hebben, waar synthetische koudemiddelen soms een getal van 3.500 of meer hebben.

Met de nieuwe koelinstallatie zet Opticool een belangrijke stap in haar ambitie om een kleinere CO2 footprint te realiseren door een lager energieverbuik in combinatie met natuurlijke koudemiddelen.

nieuwe-generatie-daikin-warmteterugwinsysteemActivin  Wine Group investeert in nieuwe generatie VRV – IV Daikin warmteterugwin systeem

Activin Wine Group Zoetermeer, importeur en distributeur van exclusieve wijnen, zijn gevestigd in een monumentale boerderij in Zoetermeer. Voor het leveren en monteren van een nieuw warmte-terugwin systeem waarmee gelijktijdig gekoeld en verwarmd kan worden, werd de opdracht aan Unitherm verstrekt. De belangrijkste overwegingen van Activin Wine Group waren een vergrote bedrijfszekerheid in combinatie met een zeer gunstig energetisch rendement. De combinatie Unitherm & Daikin kwamen hierbij als beste uit de bus!

 

In contact met uw installatie

warmtebron-communicatie-syteem-gsm-sms-mobiel-monitorHoe weet u zeker of uw belangrijke producten nog wel gekoeld worden na werktijd? Veel klanten hebben goederen van grote waarde opgeslagen staan maar worden soms bij een nieuwe werkdag geconfronteerd met een cel die in temperatuur opgelopen is. Dit is niet nodig.

Unitherm kan u voorzien in systemen waarmee u op afstand geïnformeerd kunt blijven, zoals:

 • GSM alarm modules om direct een SMS bericht of telefonische melding te ontvangen bij een storing of temperatuuroverschrijding.
 • Communicatiesystemen waarmee via een smartphone, computer  of tablet realtime informatie opgevraagd kan worden.
 • Datalog systemen waarmee kritische informatie betreffende de werking en temperaturen opgeslagen worden.

Wilt u meer weten over bovenstaande informatie of wilt u meer weten over Unitherm?

Bel, mail of ga naar onze contactformulier.
0174 – 514770
info@unitherm.nl